در راستای اجرای ماده (۳۴) قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور و ماده (۲۳) قانون برنامه و بودجه و به استناد نظام فنی و اجرایی یکپارچه کشور (تصویب نامه شماره ۲۵۲۵۴/ت۵۷۶۹۷هـ مورخ ۸/۳/۱۴۰۰ هیات محترم وزیران)، فهرست های بهای واحد پایه سال ۱۴۰۲ در ۲۹ رشته توسط رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در تاریخ ۱۴۰۱/۱۲/۲۸ ابلاغ تا برای برآورد هزینه کارهایی که تامین مالی تمام یا بخشی از آن ها از محل وجوه عمومی باشد و فرایند ارجاع کار آنها بعد از تاریخ ابلاغ فهرست ها شروع می شوند، مورد استفاده و بهره برداری قرار گیرد.
مبنای تهیه فهرست بها
از آنجا که تورم سالیانه در کشور ما امری رایج به حساب می آید و این تورم بر روی نرخ مصالح، هزینه ماشین آلات، دستمزد کارگران و در نتیجه هزینه تمام شده پروژه های عمرانی اثرگذار است،هزینه های مندرج در فهارس بها بایستی در فواصل زمانی مشخص به روز شوند؛ در نتیجه سازمان برنامه و بودجه هر سال فهرست بهای جدیدی را عرضه می کند.
قیمت های مندرج در فهرست بهای هر سال مطابق با هزینه های رایج در فصل زمستان سال قبل خواهد بود که به این ۳ ماه، سه ماهه مبنا می گویند (برای مثال ۳ ماهه مبنای فهرست بهای ۱۴۰۱، هزینه های رایج در ماه های دی، بهمن و اسفند سال ۱۴۰۰ می باشد).
در برآورد بهای هر واحد مندرج در فهرست بها از قیمت های عرف بازار، منطبق بر گزارشات مرکز آمار، استفاده می شود،و به همین علت ارقام مندرج در فهرست بها دقیق می باشد و توسط پیمانکاران قابل استفاده است.
همانطور که اشاره شد، استفاده از ارقام مندرج در فهارس بها الزامی است و سازمان ها و دستگاه های اجرایی موظف به استفاده از فهرست بها می باشند.
قیمت های مندرج در فهرست بها، میانگین قیمت تمام شده برای هر فعالیت و یا مصالح مصرفی است و در نتیجه تمامی عملیات های لازم راتحت پوشش قرار می دهد.
ضمناً لازم است قبل از ارزیابی مالی مناقصات، برآورد به هنگام اجرای کار براساس آخرین «دستورالعمل تعیین دامنه قیمت های متناسب پیشنهادی»، توسط دستگاههای مناقصه گزار تهیه شود؛ لازم به ذکر است با ابلاغ فهرست های بهای واحد پایه سال ۱۴۰۳، دستورالعمل مذکور لازم الاجرا و استفاده از آن الزامی است.
مختصری از فهرست بها
فهرست بهاي واحد پایه رشته تأسیسات برقی که به اختصار فهرست بهاي تأسیسات برقی نامیده می شود، شامل ، این دستورالعمل کاربرد، کلیات ، مقدمه فصل ها، شرح و بهاي واحد ردیف ها و پیوست هاي فهرست بها، به شرح زیر است :
مصالح پاي کار
ضریب طبقات
شرح اقلا م هزینه هاي بالاسري
ضریب منطقه
دستورالعمل تجهیز و برچیدن کارگاه
کارهاي جدید
بر اساس آئین نامه اجرایی ماده 34 قانون احکام دایمی برنامه هاي توسعه کشور، استفاده از این فهرست بها درطرح ها و پروژه هاي تملک دارایی هاي سرمایه اي و طرح ها و پروژه هاي سرمایه گذاري و ساخت و ساز دستگاه هاي اجرایی موضوع ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوري که شامل همه مراحل دوره یک طرح یا پروژه از دوره پیدایش تا برچیدن (اعم از ساخت، بهره برداري و نگهداري) م یباشد و بخشی یا تمام منابع مالی آن از وجوه عمومی موضوع ماده ( 13 ) قانون محاسبات عمومی کشور تامین شود، الزامی است.